3saf

Planuojate pirkti butą? Apie viską iš eilės – būsto pirkimo etapai

Perkant butą, svarbu atkreipti dėmesį į perkamo buto kokybines charakteristikas. Taip pat svarbu įvertinti situaciją iš laiko perspektyvos. Reiktų atsižvelgti į galimybę greitai ir su minimaliais nuostoliais nekilnojamąjį turtą paversti grynaisiais pinigais. Tikėtini būsto ir jo aplinkos ilgesnio laikotarpio pasikeitimai. Tai lemia pakitusią būsto išvaizdą, vertę ir asmenines galimybes.

Pirkėjas turi būti tikras būsto likvidumu ir įvertinti riziką, jeigu ateityje prarastų galimybę išlaikyti būstą ar  norėtų jį pakeisti kitu. Toliau nuo centro esančių būstų likvidumas yra mažesnis, bet ir vertė mažesnė.

Pirkėjas daugiau sutaupys, jeigu:

•    Tiksliai įvertins ir nustatys savo poreikius ir galimybes dabar ir ateity.
•    Domėsis ir geriau pažins būsto rinką.

Atsižvelgus į šias sąlygas, yra didesnė galimybė išsirinkti būstą, kurio kainos ir kokybės santykis palankesnis.

Svarbiausi buto pirkimo etapai

Pasiruošimas

Planavimas padeda išvengti klaidų, skubotų, neapgalvotų sprendimų, užtikrinti sklandžią eigą, sutaupyti  laiko ir lėšų.

Pirmiausia, prieš perkant nekilnojamąjį turtą reikėtų sau atsakyti į šiuos klausimus:
1.    Kokio būsto man reikia ir kodėl būtent tokio?
2.    Kokia tokio būsto kaina?
3.    Kokios yra mano finansinės galimybės dabar ir ateityje?
4.    Kokiu būdu mokėsiu už būstą (banko paskola, nuosavos lėšos, kt.)?
5.    Kokie yra pagrindiniai būsto pirkimo – pardavimo žingsniai?

Jei būsto pirkimui reikalinga banko paskola, reikėtų išsiaiškinti šiuos klausimus:
1.    Kokio dydžio paskolą galiu gauti?
2.    Kokia yra maksimali finansuojama suma pasirinktam būstui? (Senos statybos butams finansuojama suma gali skirtis nuo naujos statybos butų).
3.    Kokios sutarties sąlygos, terminai, papildomos išlaidos, administraciniai mokesčiai, sutarties pakeitimo sąlygos, kredito išankstinio grąžinimo sąlygos?

Pasiruošimas – būtinas veiksmas prieš pradedant būsto paieškas. Nuo to priklauso pirkimo proceso sėkmė ir išlaidos ateityje.

Būsto paieška

Šiame etape yra svarbūs tikslūs ir apgalvoti veiksmai. Kuo tiksliau suplanuoti veiksmai, tuo mažiau rūpesčių ir išlaidų.

Kad šis procesas būtų efektyvus, reikia žinoti:
1.    Kur ir kaip ieškoti būsto;
2.    Kaip atrinkti dėmesio vertus pasiūlymus;
3.    Kokius klausimus verta užduoti būsto pardavėjui;
4.    Kokius dokumentus turi pateikti būsto pardavėjas;
5.    Kokių dokumentų reikia būsto pirkėjui;
6.    Kaip teisingai įforminti derybų metu pasiektus rezultatus.

Būsto pirkimo – pardavimo sandoris

Sandoris, tai dažniausiai notarinis pirkimo – pardavimo sutarties tvirtinimas. Notaras, saugodamas teisėtus atitinkamų asmenų ir kartu valstybės viešuosius interesus, prieš tai įvertina tokio sandorio teisėtumą, teisinį pagrįstumą.

Nekilnojamojo turto pirkimo – pardavimo procese sandoris gali būti suprantamas ir kiek platesniu mastu, kuomet pirma pasirašoma preliminari pirkimo – pardavimo sutartis. Jos pagrindu vėliau pasirašoma pagrindinė (notarinė) pirkimo – pardavimo sutartis.

Preliminaria sutartimi įforminami derybomis pasiekti esminiai susitarimai (galutinė kaina, atsiskaitymo sąlygos ir terminai, avansiniai mokėjimai, užstatas, persikraustymo terminai, notaro ir kiti galimi mokesčiai, paliekami baldai ir įranga, kitos sąlygos). Sandoris laikomas įvykusiu, kai notaras patvirtina pirkėjo įsipareigojimą pardavėjui pagal pirkimo – pardavimo sutartį ir išrašo liudijimą.

>>> Jei kyla daugiau klausimų dėl nekilnojamojo turto pirkimą arba Jūsų situacija itin specifinė, kviečiame kreiptis į patyrusius KurGyvenu.lt ekspertus, kurie nemokamai suteiks konsultaciją, atsakys į svarbiausius rūpimus klausimus. Kreiptis į mus galite užpildę šią formą arba susisiekę telefonu: NEMOKAMA NT PIRKIMO KONSULTACIJA (palaukite keletą sekundžių, kol užsikraus forma).

Informaciją parengė NT brokeris Edvardas Bernotas (ParduodamiButaiVilniuje.lt)

FacebookGoogle+TwitterPinterestStumbleUpontumblrLinkedInDiggEmail

Komentarai

komentarai