b9ba6f7d7af0c64dc8817915f34017eb

Centralizuota šiluma – bent 6 dalykai, kodėl ji yra gerai

Nors retkarčiais pasiskųsti aukštomis kainomis už šildymą šaltuoju metų laiku yra kone gero tono taisyklė, o svajonės apie nuosavą krosnelę ar židinį kutena ne vieno daugiabučio gyventojo mintis – ar tikrai centralizuotai teikiama šiluma yra toks didelis blogis? O namus patys besišildantys žmonės – laimingesni ir turtingesni?

Pažvelgti iš kiek kitos pusės į pinigines ploninantį šildymą privertė @KurGyvenu.lt profilį „Facebook“ socialiniame tinkle pasiekęs komentaras. Moteris, kiekvieną dieną turinti savo namus šildyti pati, sako, kad skųstis – tikrai neverta.

Štai jai reikia keltis šaltame kambaryje, prisinešti malkų, jas pakurti ir tik po kurio laiko namuose pajusti malonią šilumą. Beje, ir pačios malkos – ne toks jau pigus malonumas, ypač, kai įskaičiuoji visą darbą, būtiną joms paruošti.

Taigi, bent 6 dalykai, kodėl centrinis šildymas vis dėlto yra geras dalykas.

1.    Niekada nereikia rūpintis kuru, o Ir prižiūrėti bei kasdien rūpintis individualiais šildymo įrenginiais. Tai garantuoja bent jau švarą.
2.    Gerokai sumažėja gaisrų, kurių metu gali supleškėti visas užgyventas turtas, pavojus. Įsiplieksti ugnis gali ne tik šildant malkomis, briketais ar pan., bet ir dujomis, elektra.
3.    Mažesnės kapitalinės investicijos į patalpų šildymo įrangą ir žemos aptarnavimo sąnaudos.
4.    Namuose turite – daugiau vietos! Juk nereikia nei kuro sandėliuoti, o ir patys šildymo įrenginiai neužgriozdina pusės kambario.
5.    Visuomet (na, beveik visuomet) turite karšto, iš čiaupo bėgančio, vandens.
6.    Pastatuose nereikia skirti ploto katilinėms, todėl jis gali būti naudingai panaudotas kitiems reikalams.

Kita vertus, nedidukas židinys, gal ir ne kiekvienai dienai, bet bent jau šalčiausiems žiemos vakarams – skamba labai neblogai…

P.S. Beje, šio straipsnio nuotraukoje – labai išmanus būdas panaudoti radiatorių dar ir maisto šilumai palaikyti arba susišildyti rytiniam rankšluosčiui. Baltas pagrindas ant radiatoriaus – keramikinė plokštė.

FacebookGoogle+TwitterPinterestStumbleUpontumblrLinkedInDiggEmail

Komentarai

komentarai